Sunday, November 04, 2007

När jag frilansar som privatdetektiv tvingas jag titt som tätt att smyga på skumma smugglare, procentare och spioner. Man måste verkligen vara försiktig vid sådana tillfällen. Extra viktigt är det att skurkarna inte hör när jag pratar i walkie talkie med högkvarteret. För att vara på den säkra sidan använder vi oss därför av ett hemligt språk. (I början pratade vi engelska istället, men eftersom många bovar kommer från Amerika så var det en dålig idé.)

Språket vi använder kallas fikonspråket, och är strå't vassare än det något svenne bananiga rövarspråket. Så här pratar man fikonspråket, det är alls inte så svårt som det kan verka!

1. Tag ett ord, t ex grädde

2. Dela ordet efter den första vokalen och byt sedan plats på delarna, i det här fallet blir det dde grä.

3. Sätt fi före den första delen och kon efter den andra. Grädde på fikonspråket heter alltså fidde gräkon

Fikonspråket utvecklades av Kustbevakningen under beredskapstiden. Tack vare detta så var det omöjligt för tyskarna att avlyssna den svenska radiokommunikationen. En del ord på fikonspråket blir riktigt obscena. Kungliga flottan heter till exempel Fingliga kukon fittan flokon.

1 comment:

Anonymous said...

Hej Tom!
Du kan sluta fundera om den här layouten verkligen är något för dig. Det finns nämligen en annan "it"-person som har valt exakt samma, kolla här: http://peyre.blogspot.com/

Great minds think alike. Och mer samtid än såhär blir det väl knappast? Du är i framkant, fortsätt så!
Må väl!
/Anna