Tuesday, November 27, 2007

Hej!
Tummen upp har för närvarande sålt sin själ till slaviska institutionen, men jobbar på att köpa tillbaka den och återgå till bloggandet i slutet av nästa vecka. Under tiden får ni roar er med att spela dataspel eller gå på disco, som alla andra ungdomar.

Mvh
Mefisto

4 comments:

Anonymous said...

Apropå att sälja sin själ till djävulen drar jag mig till minnes en familjemiddag någonstans i Stockholms innerstad för ett antal år sedan. Vid middagsbordet diskuterades huruvida Selma Lagerlöf var en bra författare. Familjen var uppdelad i flera läger; en far som aldrig hade befattat sig med så pass folklig litteratur, en i allmänhetens ögon illitterat son och tillika teknolog som tyckte att Selmas böcker är skräp, familjens favoritson, en litteraturvetare från lund, som ansåg att hon är en av de starkast skinande ljusen på den svenska litteraturhimlen samt en mor som givetvis tog litteraturvetarens parti.

Under diskussionen nämnde den illitterate teknologen ett avsnitt ur Gösta Berlings saga som han tyckte extra mycket illa om och som handlar om en uppfinnare som uppfinner självgående vagnar och flygmaskiner. Litteraturvetaren skrattade då gott och undrade om teknologen verkligen hade läst boken, för nån sån uppfinnare fanns sannerligen inte i Gösta Berlings saga: "Du fantiserar fritt. Det där låter som nåt ur Bamse", var det allmänna omdömet.

Teknologen fick finna sig i att bli ett allmänt åtlöje. Dagen efter gick han till Stadsbiblioteket och lånade ett exemplar av detta totalhaveri till bok. Till sin stora triumf kunde han sen läsa högt ur kapitel 33 och Kevenhüller som uppfinner självgående vagnar och flygmaskiner. Givetvis var övriga familjen inte längre lika intresserad av att diskutera Selma Lagerlöf och någon upprättelse var det inte tal om.

Som belöning (?) till alla som har orkat läsa så här långt bjuder jag på en länk till kapitlet om Kevenhüller. Läs och förvånas, ty detta är tydligen Nobelprisklass. Har man en gång delat ut ett Nobelpris i litteratur till Selma Lagerlöf så är inte steg lång till att dela ut ett i fysik till Bengt Alsterlind.

http://runeberg.org/berling/k33.html

Tom said...

Ja, du hade rätt, som alltid!

Anonymous said...

Jag anar ett visst mått av sarkasm i ditt svar, men jag antar att det är det bästa erkännandet jag kommer att få från dig.

Mitt syfte var givetvis inte att påtala min egen förträfflighet (det överlåter jag åt andra), utan enkom att upplysa bloggens läsare om att undervisningen i litteraturvetenskap vid Lunds universitet bedrivs mha illustrerade klassiker, vilket leder till att lundastudenter i allmänhet saknar viss detaljkunskap om stora litterära verk.

Tom said...

"Gösta Berlings saga" är Horace Engdahls svenska favoritbok. Varje gång han läser inledningskapitlet faller han i gråt.

På den bristfälliga kursen i Lund fick jag dock lära mig att Olof Lagercrantz avskydde Selma Lagerlöf, så du är i gott sällskap.

Jag har föresten börjat läsa "Livläkarens besök" Den är ju sjukt bra! Jag förstår mig inte riktigt på din mycket kräsna smak.