Sunday, August 05, 2007

Sexualundervisning för pastorer

Jag fick aldrig träffa min farfar, men jag har fått höra att han var lite utav en excentriker, en frireligiös gynekolog och ytterst produktiv amatörkonstnär. Jag blev därför både glad och förvånad när jag i går kväll hittade den lilla skriften, Sexualundervisning för pastorer, som han författat.

Farfar skulle naturligtvis vara kontroversiell som öppningstalare på Pridefestivalen, men han är ändock oväntat vidsynt på sina håll och dessutom en påfallande god stilist. Publikationen innehåller en hel del intressanta upplysningar och jag väljer därför att dela med mig av några smakprov:

Om parterapi
Läkaren försökte också lära dem vad han kallade "byta-skinn-tekniken". Den metoden innebär att när det uppstår misshälligheter, skall båda makarna försöka skriva ned på ett papper i första hand vad den andra parten tänker och sen sina egna tankar i det aktuella problemet. Sen byter de lappar och ser vad den andre skrivit. Man inriktar sig sålunda mera på att förstå hur den andre tänker än på att lösa den föreliggande stridsfrågan.

Vad säger statistiken om sexuella attityder?
Den sexuella debuten var enligt Zetterberg något senare (median 17,8 år) för dem som växt upp i religiös miljö än där föräldrarna varit religiöst indifferenta (median 17,4 år). När det gäller coitus före äktenskapet fann Kinsey att det förekom i 50 % i USA medan det synes vara betydligt vanligare i Sverige (Zetterberg 85,6 %). Jämför man emellertid frekvensen av coitus med en annan man än blivande maken vid föräktenskapliga förbindelser var det inte så stor skillnad mellan Kinsey (47 %), Aukens (39 %), Zetterbergs (55 %) och mitt material (54 %). Otrohet i äktenskapet synes däremot av Kinseyrapporten att döma vara vanligare i USA (26 %), än i Skandinavien (Auken 10 %).

Sado-Masochism
Freud menar att det hör till sadismens väsen att härska över en annan, och därvid förödmjuka och pina offret. Han anser att det sadistiska våldet bottnar i impotens och är en kompensation för impotens. Han hävdar därför att det bästa botemedlet mot sadismen är att människan får utveckla sina krafter i skapande verksamhet.

Det självplågeri som förekommer i många slag av religionsutövning har utpräglade masochistiska drag. Det har även förekommit inom kristendomens råmärken. Det berättas sålunda bl. a om kyrkofadern Origenes, som betraktas som den österländska kristenhetens störste teolog, att han vid 29 års ålder lät stympa sig sexuellt (sacrificium phalli), då han ansåg att en kristen skulle avstå från den sexuella känslan.


1 comment:

Anonymous said...

Precis som med gentlemän tar det tre generationer att skapa en excentriker. Håll fanan högt Tom!