Thursday, November 03, 2005

Dagens boktips


Dagens boktips är Främlingen, en sedelärande Science Fiction - novell från 1892. Dess författare, Axel Danielsson, var en av de ledande ideologerna i den svenska Socialdemokratin. I novellen tecknar han en utopisk bild av ett framtida socialistiskt Malmö. Här följer några smakprov:

Där låg Malmö, men det var dock icke Malmö. Det var icke ett spår kvar av den rökiga, svarta fabriksstaden från det 19:e seklets slut utan liknade snarare en sagolik tempelstad, sönderskuren av hundratals breda avenyer och boulevarder. Ingen rök syntes till , inga sotflingor flögo omkring i luften, men av det dova buller, som hördes ända ut på redden, kunde man sluta till, att man ändå befann sig i ett av den svenska industrins centra.

Han åt en bastant måltid, drack en flaska gott vin, tände en cigarr och tog upp ett guldmynt som han bad uppassaren söka vexla . Denne såg förvånad på den åldrige främlingen.
- Har ni intet kort?
- Kort? Nej. Vad för slags kort?
- Min herre, här i landet är penningen avlyst som bytesmedel. Ni måste vända er till vederbörande och skaffa medborgerlig kredit, ty på edert guld kan ni icke leva en dag, även om ni äger miljoner.

Det finns icke längre en särskild överklass-skola och underklass-skola. Du beundrade nyss det väldiga templet ute i Rörsjön. Det bär i gyllene bokstäver den enkla inskriptionen: Allmän skola. För stod på samma plats en dressyranstalt för bourgeosins söner med mottot: "Herrens fruktan är vishetens begynnelse".

1 comment:

TM said...

Underbart, Tom - obetalbart!
Jag tror (nya) Kiruna är där om sisådär 10-20 år.